Over Paul Gillijns

Over Paul Gillijns

Allround educatief specialist

Ik heb mijn hele leven in en rond het onderwijs gewerkt. U kunt mij met recht een onderwijsdier noemen. Het begon allemaal voor de klas op een dorpsschool in de Betuwe en het heeft nu de vorm van Ozon-educatief; een allround educatief specialist.

 

Leraar Basisonderwijs

Na de opleidingen V.W.O.-bèta en de Pedagogische Academie heb ik acht jaar in het basisonderwijs gewerkt; aanvankelijk als groepsleerkracht, later ook als adjunct-directeur. Dat werk heb ik steeds gecombineerd met studie. Eerst M.O.-Pedagogiek (specialisatie onderwijskunde) en daarna heb ik de doctoraalopleiding Interdisciplinaire Onderwijskunde aan de Universiteit van Nijmegen gevolgd, waar ik in 1989 cum laude afstudeerde.

 

Cito Leerlingvolgysteem

Van 1989 tot en met 1995 heb ik als onderwijskundige gewerkt bij de bedrijfsgroep Leerlingvolgsysteem van het Cito in Arnhem. In die functie was ik medeverantwoordelijk voor alle facetten van de ontwikkeling, realisatie, marketing, implementatie en wetenschappelijke verantwoording van het Leerlingvolgsysteem, inclusief de bijbehorende ICT.

 

Noordhoff Uitgevers: uitgever en uitgeefmanager

Op 1 januari 1996 ben ik in dienst getreden bij het bedrijf dat inmiddels Noordhoff Uitgevers heet. Tot 2001 was ik daar uitgever Basisonderwijs. Onder mijn aansturing zijn in die periode de eerste edities van het zaakvakken drieluik “Wijzer door …” en de begrijpend leesmethode “Tekst verwerken” op de markt gebracht. Ze hebben alle vier grote tot leidende posities in de markt van het basisonderwijs veroverd.

Vanaf 2001 heb ik leidinggevende functies bekleed binnen Noordhoff Uitgevers. Eerst als uitgeefmanager Basisonderwijs en na een reorganisatie in 2004 als uitgeefmanager Voortgezet Onderwijs. Ik gaf direct leiding aan een groep van 20 à 30 medewerkers; uitgevers, editors en ondersteunend personeel. Zowel bij Basis- als bij Voortgezet onderwijs heb ik met succes het productportfolio uitgebreid en de omzet en marktaandelen vergroot.

 

Malmberg: directeur-uitgever Basisonderwijs

In 2008 vroeg uitgeverij Malmberg mij voor de functie van directeur-uitgever Basisonderwijs. Ik was integraal eindverantwoordelijk voor de unit Basisonderwijs die uit ongeveer 60 mensen bestaat. Het marktleiderschap van Malmberg in het basisonderwijs is in de periode 2008-2016 fors uitgebouwd. De omzet steeg met meer dan 50%, het marktaandeel met ruim een kwart. Met de methode Lijn 3 realiseerde Malmberg de meest succesvolle aanval op Veilig Leren Lezen van de laatste 50 jaar.

Ik was bij Malmberg eindverantwoordelijk voor de uitgeefstrategie, het product portfolio, de winst- en verlies rekening en het personeelsbeleid van de unit Basisonderwijs. Verder was ik lid van het Management Team van Malmberg dat de overall strategie en het beleid van de uitgeverij als geheel uitzette.

 

Branche- en ketenactiviteiten

Naast mijn functies in de uitgeverij participeerde ik in meerdere branche-brede overleggen en organisaties. Ik was tot 2018 portefeuillehouder van het forum Economische en Juridische zaken van de GEU (onderdeel van het NUV) en ook van het forum Primair Onderwijs. Die beide posities én mijn deelname aan meerdere EDU-K projecten, brachten mij veelvuldig in contact met stakeholders bij OCW, Kennisnet en de PO Raad.

 

Basispoort en Momento

Ik was vanaf de start tot 2018 voorzitter van de Stichting Basispoort, een stichting die “single sign on” regelt voor het leeuwendeel van de software in het Nederlandse basisonderwijs. Meer dan 95% van alle gebruikte software in het primair onderwijs wordt ontsloten via Basispoort. Tenslotte was ik één van de kartrekkers van Momento, een project dat een overkoepelend dashboard voor oefen- en toetsresultaten biedt voor het gehele primair onderwijs én diezelfde scholen tablets, chrome- en notebooks levert voor de allerlaagste prijzen.